نکات مهم برای راهنمایی در یادآوری محفوظات جزء دوازده:
توجه: مطمئنا دانستن ترجمه ، مفاهیم، تفسیر و شان نزول آیات بهترین راهنما برای یادآوری آیات است ولی راههای میان بری برای خودم در نظر گرفتم که شاید به دردتون بخوره:
*-ص223: ترتیب آیات این صفحه را خوب تمرین کنید تا با آیات صفحه 209 جابجا نشود .
*-ص227 : آیه 53 با آیه 78 سوره یونس کمی مشابه است که با توجه به تشابه مکانی ممکن است جابجا شود .
*-ص231: آیات 58 و 77 و 94 که در صفحات زوج قراردارند با کلمات " ولما جاء یا ولما جاءت" شروع می شوند و آیات 66 و 82 که در صفحات فرد قراردارند با کلمات " فلما جاء " شروع می شوند .
*-ص234: آیات 112 تا 115 دستوراتی است که خداوند به پیامبر اکرم و مومنین داده است .
*- ص234 : حتما سوره هود را در فاصله زمانی منظم مرور نمایید ، ضمنا حفظ شماره صفحات و آیات این سوره جهت تسلط بیشتروتمییز با سوره یونس توصیه می شود .
*-ص237 : جمله " والله علیم بما یعملون" تنها در انتهای آیه 19 سوره یوسف آمده است .
*-ص241: تنها آیه 22 سوره یوسف در جزء 12 با کلمه " و لما " آغاز می شو د و بقیه آیات (15 و 28 و 31 ) سوره یوسف در جزء 12 با کلمه " فلما " آغاز می شو د ب البته با توجه به معنای آیات قبل لزوم حرف واو عطف و یا فاء نتیجه براحتی قابل تشخیص است .
مفاهیم
*-ص231: آیه 86: «بَقِیَّتُ اللَّهِ» در این آیه به معناى درآمد و سودى است که از یک سرمایهى حلال و خداپسندانه براى انسان باقى مىماند و صد در صد حلال است. امّا در روایات به هر وجود مبارکى که به ارادهى خداوند براى بشریّت باقى مىماند، «بَقِیَّتُ اللَّهِ» گفته مىشود. از جمله به سربازان مؤمنى که پیروزمندانه از جبههى جنگ برمىگردند، زیرا به ارادهى الهى باقى ماندهاند. به امام عصر (عجّل اللَّه تعالى فرجه الشریف) نیز «بَقِیَّتُ اللَّهِ» مىگویند، چون آن وجود شریف به خواست خداوند براى هدایت مردم ذخیره و باقى نگهداشته شده است. در روایات مىخوانیم که یکى از نامها و اسامى مبارک آن حضرت «بقیة اللَّه» است «1» و ما بر او به این نام سلام مىکنیم: «السلام علیک یا بقیة اللَّه فى ارضه». وقتى آن حضرت در مکّه ظهور فرمایند، این آیه را تلاوت کرده و مىفرمایند: من آن «بَقِیَّتُ اللَّهِ» هستم. البتّه به سایر معصومین علیهم السلام نیز لقب «بقیة اللَّه» داده شده است.
*-ص234: پیام های آیه 116: 1- در همهى زمانها، افراد بىتفاوت نسبت به مفاسد اجتماعى، محکوم و مورد انتقادند. «فَلَوْ لا کانَ مِنَ الْقُرُونِ ...» 2- بیشترین مسئولیّت در نهى از منکر، بر عهدهى صاحبان علم و قدرت است. «أُولُوا بَقِیَّةٍ» 3- در هر جامعهاى، افراد مصلح و دلسوز در اقلیّت هستند. «إِلَّا قَلِیلًا» -4 رمز سقوط امّتهاى پیشین، بىتفاوتى و ترک نهى از منکر بوده است. «إِلَّا قَلِیلًا مِمَّنْ أَنْجَیْنا» 5- نتیجهى دلسوزى مصلحین و اصلاح جامعه، نجات از قهر الهى است. «أَنْجَیْنا» -6 ظلم، عیّاشى و جرم، اضلاع مثلث شوم سقوط و هَلاکتاند. «ظَلَمُوا»، «أُتْرِفُوا»، «مُجْرِمِینَ
*-ص237: آیه 18: "سولت لکم انفسکم امرا " یعنی نفستان کاری را (کار غلط) برایتان زیبا جلوه داده است .